Agios Sergios Famagusta Cyprus

Ayios Seryios Cyprus

Αρχικη

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Γενικη

Φωτο-Γκαλερυ

Σκοπος της Ιστοσελιδας

Χαιρετισμοι Φιλων Αγιου Σεργιου

Ναος Αγ Σεργιου

Σαλαμινα

Αποστολος Βαρναβας

Ποιηματα

Εορτη Αγιων Σεργιου και Βακχου

Ηρωες και Αγνοουμενοι

Ασχολιες Αησεργητων πριν το 1974

Ασχολιες Αησεργητων μετα το 1974

Ιστοριες και Ευτραπελα

Θυμησες

Αγιος Σεργιος - με την Λουλλα Λορδου Ιωνιδου

Ποτέ δεν ειναι αργά να ζησεις το παρελθόν σου

Το Πασχα των Γεννών

Προσωπικά Βιώματα

Επικοινωνια

Ευχαριστιες

Agios Sergios & Vakhos

Mosaic Agios Sergios

Ayios Sergios * Vakhos

Click on image to enlarge

 

Το Χωριο μας Αγιος Σέργιος τελεί υπό παράνομη τουρκική κατοχή από το 1974. Ειναι μια μεγάλη κοινότητα του κατεχόμενου τμήματος της Επαρχίας Αμμοχώστου, 10 χλμ περιπου βορεια απο την Αρχαια Σαλαμινα.

Γεωγραφική Θέση: Το χωριο μας Βρίσκεται 10 χλμ μακρια απο την πόλης της Αμμοχώστου, σε υψόμετρο 10 μετρων. Γειτνιαζει απο δυτικα με το χωριο Λιμνια, απο ανατολικα με την Αρχαια Σαλαμινα, απο νοτια με την Εγκωμη, Στυλλους και Αμμοχωστο και απο βορεια με τα χωρια Αρναδι, Σπαθαρικο και Αης Γιωρκης.

Ayios Sergios Famagusta - Cyprus

Πληθυσμός: Κατα το 1960 κατοικούσαν στην κοινότητα 1789 Έλληνες και μερικοι Τουρκοκυπριοι. Ο ελληνικός πληθυσμός της το 1973 υπολογιζόταν σε περιπου 2.100 κατοίκους.

Εκκλησιες: Στα όρια της κοινότητας μας βρίσκονται: Η βυζαντινη εκκλησια των Αγίου Σεργίου και Βάκχου, αυτη της Αγίας Παρασκευής του 16ου αιώνα καθώς και το μοναστηρι του ιδρυτης της εκκλησιας της Κυπρου Αποστόλου Βαρνάβα. Επισηςτο εκλησακι του Αγίου Σωζόμενου (κοιμητηριο), καθως και του Αγίου Γεωργίου και του Αρχαγγελου Μιχαηλ.

Σχολεία: Στο ελληνικό Δημοτικό Σχολείο που λειτουργούσε εδώ πριν την τουρκική εισβολή φοιτούσαν κατά το σχολικό έτος 1973-74 περιπου 275 μαθητές. (Ιδε Φωτος)

Ονομασια: Η ονομασία του χωριού οφείλεται στους Σεργιο και Βακχο, δυο ενδοξων Συριων αξιωματικων του Ρωμαικου στρατου, υπο τον Αυτορατορα Μαχιμιανο. Εζησαν τον 3ο αιώνα μ.Χ. Μετεπειτα ασπασθηκαν τον Χριστιανισμο και οταν ο Αυτοκρατορας εμαθε για το γεγονος, τους εστειλε σε ενα σκληρο δουκα της Ανατολης, τον Αντιοχο, οπου τον μεν Βακχο εμαστιγωσε μεχρι θανατου τον δε Σεργιο αποκεφαλισε μπροστα στους στρατιωτες. Μετεπειτα ανεκηρηχθησαν ως Αγιοι της Ορθοδοξου Εκκλησιας.

The Byzantine church of Agios Sergios Agia Paraskevi

Συνέπειες Τουρκικής Εισβολής: Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, η κοινότητα καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι της. Έκτοτε, οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής και η παράνομη κατοχική διοίκηση εμποδίζουν την επιστροφή τους.

Παρανομη Μετονομασια: Μετα την Τουρκικη εισβολη, το κατεχομενο χωριο μας εποικησθηκε κυριως απο Τουρκοκυπριους που μετεφερθησαν απο το τοτε μικτο χωριο της επαρχιας Λαρνακας, τον Αγιο Θεοδωρο και εποικους απο την Τουρκια. Του εδοθη η νεα "ονομασια" Γιενι-Μποκαζικτσιη" που στα Ελληνικα μεταφραζεται ως Νεο Μπογαζι. Με την σειρα της η Τουρκικη λεξη "Bogaz" σημαινει Βοσπορος, αρα "Νεος Βοσπορος"

Το γνωστο σπιτι του Σσιαπανη. Στην εισοδο του χωριου, στα αριστερα του δρομου, βρισκεται το γνωστο σπιτι του Τουρκοκυπριου Σσιαπανη, ανεπαφο και ακατοικητο, οπως το αφησαμε κατα την φυγη του 1974. Ιστορικα, αναφερουμε οτι κατα την διαρκεια του απελευθερωτικου αγωνα, μερικοι ανεγκεφαλοι Ελληνοκυπριοι εξτρεμιστες (οχι συγχωριανοι) εκαψαν το εν λογω σπιτι για λογους "αντεκδικησης". Εκτοτε οι μερικες δεκαδες Τουρκοκυπριοι που ζουσαν στο χωριο  κατεφυγαν στην εντειχη περιοχη της Αμμοχωστου για να "προστατευθουν".
Συμφωνα με πληροφοριες του σημερα, οι Τουρκοκυπριοι κληρονομοι της περιουσιας αφησαν το εν λογω σπιτι ανεκμεταλλευτο και ακατοικητο σε μια προσπαθεια να αναδειξουν την δηθεν  Ελληνοκυπριακη "εχθροτητα" εναντι των Τουρκοκυπριων.

 

Watch us on Youtube  Find us on Face book  Play Music

Copyright ?2014 Yiotis Lambrou - Web Design by Yiotis Lambrou. Photo partly elaboration: Yiotis Lambrou

Top