Agios Sergios Famagusta Cyprus

Ayios Seryios Cyprus

Αρχικη

ΕΟΡΤΗ ΑΓ. ΣΕΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΒΑΚΧΟΥ

Γενικη

Φωτο-Γκαλερυ

Σκοπος της Ιστοσελιδας

Χαιρετισμοι Φιλων Αγιου Σεργιου

Ναος Αγ Σεργιου

Σαλαμινα

Ποιηματα

Αποστολος Βαρναβας

Εορτη Αγιων Σεργιου και Βακχου

Ηρωες και Αγνοουμενοι

Ασχολιες Αησεργητων πριν το 1974

Ασχολιες Αησεργητων μετα το 1974

Ιστοριες και Ευτραπελα

Θυμησες

Αγιος Σεργιος - με την Λουλλα Λορδου Ιωνιδου

Ποτέ δεν ειναι αργά να ζησεις το παρελθόν σου

Το Πασχα των Γεννών

Προσωπικά Βιώματα

Επικοινωνια

Ευχαριστιες

 

 

Γιορτάζουμε στες 7 Οκτωβρίου την ημέρα μνήμης των Αγίων Σεργίου και Βάκχου.

Πανηγυρις

Η 7η Οκτωβριου η γιορτή και πανήγυρις των Αγιων Σεργιου και Βακχου ήταν για το χωριο μας ένα από τα πιο σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς. Από την παραμονή της εορτής ερχόντουσαν οι πραματευτάδες και πωρικοπούληδες (μεταξυ των οποιων και οι συγχωριανοι Ττοτταρας και Βαορης του Σπανου) γύρω από τον χώρο της εκκλησίας και έστηναν τις πρόχειρες καλύβες με τα εμπορεύματα τους. Εκτός από τους πωρικοπούληδες με τους ξηρούς καρπούς, τον σουτζιούκο και άλλα διάφορα φρούτα, ηταν και οι λουκουμαντζήδες που έψηναν στο καυτό λάδι τους λοκουμάδες και τα σιάμισι. Στην οροφη της εκκλησιας, ο φωτογράφος τοποθετούσε την μεγάλη του φωτογραφική μηχανη. Ήταν η μοναδική ευκαιρία για χωριάνους και ξένους να βγάλουν μια αναμνηστική φωτογραφία με συγγενείς και φίλους.

Ιστορικο

Οι Ρωμαιοι Αξιωματικοι Σέργιος και Βάκχος υπηρετούσαν στις στρατιωτικές τάξεις του αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Τους διέκρινε μεγάλη ανδρεία στα πεδία των μαχών, αλλά και σωφροσύνη στην καθημερινή τους ζωή. Γι' αυτό και ο αυτοκράτορας τους απένειμε τα αξιώματα του πριμικηρίου της σχολής των Kεντηλίων και του σεκουνδουκηρίου, αντίστοιχα.

Όταν ομως αργοτερα έμαθε ότι οι δύο επίλεκτοι στρατιώτες του ήταν χριστιανοί, δεν ήθελε με κανένα τρόπο να το πιστέψει. Για να πεισθεί λοιπόν χειροπιαστά, οργάνωσε τελετές με θυσίες σε ειδωλολατρικό ναό και κάλεσε να παραστούν σ' αυτές οι Σέργιος και Βάκχος. Οι δύο χριστιανοί στρατιώτες αρνήθηκαν και ομολόγησαν το Χριστό με θαρραλέο φρόνημα.

Εξοργισμένος τότε ο αυτοκράτορας, διέταξε και τους αφαίρεσαν τα διάσημα των αξιωμάτων τους. Έπειτα, αφού τους ενέπαιξαν και τους διαπόμπευσαν με διάφορους τρόπους, τους έστειλαν σε ένα σκληρό δούκα της Ανατολής, τον Αντίοχο. Αυτός με πρωτοφανή ωμότητα μαστίγωσε μέχρι θανάτου το Βάκχο.

Στο δε Σέργιο, επειδή κάποτε τον είχε ευεργετήσει, πρότεινε, αφού αρνηθεί το Χριστό, να του χαρίσει τη ζωή. Η γενναία απάντηση του Σεργίου ήταν τα λόγια του Απ. Παύλου «Εμοί το ζην Χριστός και το αποθανείν κέρδος» (προς Φιλιππησίους, α' 21).

Σε μένα, είπε ο Σέργιος, ζωή είναι ο Χριστός. Αλλά και το να πεθάνω είναι κέρδος, διότι έτσι θα ενωθώ πλήρως με το Χριστό. Τότε, ο Αντίοχος αμέσως έδωσε διαταγή και τον αποκεφάλισαν.

Πατηστε επι της εικονας για να ακουσετε το Απολυτικιο

Agios Sergios & Vakhos

Απολυτίκιο:
Ήχος α'. Τού λίθου σφραγισθέντος.
"Τριάδος της Αγίας οπλίται τροπαιούχοι, η λαμπρά δυάς των Μαρτύρων, ωράθητε εν άθλοις, Σέργιος ο θείος αριστεύς, και Βάκχος ο γενναίος αθλητής, διά τούτο δοξασθέντες περιφανώς, προίστασθε των βοώντων Δόξα τω ενισχύσαντι υμάς, δόξα τω στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δι' υμών, πάσιν"

 

Watch us on Youtube  Find us on Face book  Play Music

Copyright ©2014 Yiotis Lambrou - Web Design by Yiotis Lambrou. Photo partly elaboration: Yiotis Lambrou.

Top