Agios Sergios Famagusta Cyprus

Ayios Seryios Cyprus

Αρχικη

Γεωργια Αθανασιου 5 Οκτ 2014

Γενικη

Φωτο-Γκαλερυ

Σκοπος της Ιστοσελιδας

Χαιρετισμοι Φιλων Αγιου Σεργιου

Ναος Αγ Σεργιου

Σαλαμινα

Αποστολος Βαρναβας

Ποιηματα

Εορτη Αγιων Σεργιου και Βακχου

Ηρωες και Αγνοουμενοι

Ασχολιες Αησεργητων πριν το 1974

Ασχολιες Αησεργητων μετα το 1974

Ιστοριες και Ευτραπελα

Επικοινωνια

Ευχαριστιες

Θυμησες

Αγιος Σεργιος - με την Λουλλα Λορδου Ιωνιδου

Ποτέ δεν ειναι αργά να ζησεις το παρελθόν σου

Το Πασχα των Γεννών

Προσωπικά Βιώματα

Agios Sergios view

Salamina

Agios Sergios old ages

Agios Sergios

School Agios Segios

 

Η εικοσάχρονη Αη Σεργητισσα Γεωργια Αθανασιου απευθυνεται στους νεους του χωριου μας:

Αξιότιμο ιερατείο, κύριοι βουλευτές αγαπητοί συγχωριανοί και εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ανέλαβα να κάνω την παρούσα ομιλία ως μια νέα συγχωριανή ασχέτως αν έτυχε να γεννηθώ εκτός του χωριού εξ αιτίας της εισβολής. Πριν από 40 ολόκληρα χρόνια οι γονείς μας και οι παππούδες μας αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τα σπίτια τους. Έτρεξαν μακριά αφήνοντας πίσω όλα τα υπάρχοντα τους, την ψυχή και το είναι τους… όλοι οι συγχωριανοί διασκορπίστηκαν σε όλη την Κύπρο και μερικοί έφυγαν για το εξωτερικό.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να συγχαρώ την επιτροπή και το κοινοτικό συμβούλιο του χωριού που μέσω αυτής της συνεστίασης δίδει την ευκαιρία στους συγχωριανούς να συναντηθούν και να γνωριστούν μεταξύ τους. Ευελπιστώ όμως αυτό να μην συνεχιστεί για πολύ. Είθε να επιστρέψουμε όλοι πίσω στο αγαπημένο μας χωριό, να πατήσουμε ξανά στη γη των προγόνων μας, να μπούμε στα σπίτια μας και να ζήσουμε την όμορφη ζωή που μου έλεγαν οι παππούδες μου, να γνωρίσουμε εμείς οι νέοι τους τόπους που δεν έχουμε ζήσει όχι γιατί δεν το θέλαμε αλλά γιατί δεν μας το επέτρεψαν. Να ανταμώσουμε όλοι οι χωριανοί γιορτάζοντας και πάλι με χαρές και μεγαλοπρέπεια την γιορτή των πολιούχων αγίων του χωριού μας Αγίου Σεργίου και Βάκχου και της Αγίας Παρασκευής.

Λαχταρώ την επιστροφή όμως η προσμονή είναι ατέλειωτη, 40 χρόνια είναι πάρα πολλά και επώδυνα και οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές. Ένα αγκάθι, θα τρυπάει την καρδιά κάθε πρόσφυγα για όσο ζει και δεν θα σταματήσει να ματώνει. Όπως έγραψε ο μεγάλος κύπριος ποιητής Κώστας Μόντης: Καρδιά που πριν δεν λύγιζες πως τόσο πια λυγίζεις καρδιά που δεν μ’ απέλπιζες πως τόσο μ’ απελπίζεις, τόσο καημό μου φόρτωσαν μα πώς να τον σηκώσω τέτοιο μαχαίρι στην καρδιά πώς να το ξεκαρφώσω; ” Μπορεί να μην ήμουν γεννημένη τότε, να μην έχω ζήσει τα όσα συνέβησαν αλλά η ψυχή μου είναι σαν να τα έχει βιώσει όλα μέσα από τις περιγραφές… Νιώθω μεγάλη και ιδιαίτερη περηφάνια να αποκαλώ τον εαυτό μου Αησεργήτισα.

Καλώ όλους τους νεαρούς συγχωριανούς να ψάξουν, να μάθουν, να ερευνήσουν για τις ρίζες μας. Η άγνοια δεν είναι καλό πράγμα εν αντιθέτως η γνώση είναι η κινητήρια δύναμη που θα δώσει το έναυσμα για τις αλλαγές που χρειάζεται αυτός ο τόπος. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια δεν ακούω όσο θα έπρεπε το «Δεν Ξεχνώ» κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι βαθιά ριζωμένο μέσα μας.

Η λευτεριά της πατρίδας μας (και επιστροφή) πρέπει να είναι το υπέρτατο αγαθό (στόχος)… Σας υπενθυμίζω ότι «Λαός που ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει». Με ενοχλεί αφάνταστα η λήθη που προήλθε, αν και δεύτερη γενιά προσφύγων θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχουμε περισσότερη ευαισθησία. Δυστυχώς όμως διαπιστώνω συνεχώς ότι έχουμε ξεχάσει τα πάντα… Σε όποια κατάσταση και αν βρισκόμαστε όσο δύσκολα και αν περνούμε δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έχει βιώσει η μικρή μας πατρίδα. 40 χρόνια δεν είναι πολλά για να διαγραφούν απ’ τις μνήμες τα όσα έγιναν… Θέλω την πατρίδα μου ελεύθερη, επανενωμένη, δυνατή και έτοιμη να ανταπεξέλθει τις όποιες δυσκολίες.

θέλω να πατήσω στην γη των προγόνων μου χωρίς κανένα φόβο και δισταγμό χωρίς να καταπατώνται οι βασικές μου ελευθερίες και τα δικαιώματα μου. «Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι» για την επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες για λευτεριά της πατρίδας μας, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση (την όσο καλύτερη για το καλό τούτου του τόπου)...

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και εύχομαι μια σύντομη επιστροφή στο αγαπημένο μας χωριό.

.Georgina Athanasiou

 

Watch us on Youtube  Find us on Face book  Play Music

Copyright ©2014 Yiotis Lambrou - Web Design by Yiotis Lambrou. Photo partly elaboration: Yiotis Lambrou.

Top