Agios Sergios Famagusta Cyprus

Ayios Seryios Cyprus

Αρχικη

ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

Γενικη

Φωτο-Γκαλερυ

Σκοπος της Ιστοσελιδας

Χαιρετισμοι Φιλων Αγιου Σεργιου

Ναος Αγ Σεργιου

Σαλαμινα

Αποστολος Βαρναβας

Ποιηματα

Εορτη Αγιων Σεργιου και Βακχου

Ηρωες και Αγνοουμενοι

Ασχολιες Αησεργητων πριν το 1974

Ασχολιες Αησεργητων μετα το 1974

Ιστοριες και Ευτραπελα

Θυμησες

Αγιος Σεργιος - με την Λουλλα Λορδου Ιωνιδου

Ποτέ δεν ειναι αργά να ζησεις το παρελθόν σου

Το Πασχα των Γεννών

Προσωπικά Βιώματα

Επικοινωνια

Ευχαριστιες

Papamichael Kakkouras

 

Κατα τη διασρκεια της Τουρκικη εισβολης επεσε ηρωικα μαχομενο το παλληκαρι του χωριου μας Παμπος Σοφιανος που ηταν νυμφευμενος με δυο παιδια. Η κηδεια του εγινε στο χωριο κατα την διαρκεια μεταξυ πρωτης και δευτερης εισβολης.

Το 2008, μετα απο ταυτοποιηση, παραδοθηκαν τα οστα του μεχρι τοτε αγνοουμενου, επισης συγχωριανου Ειρηναιου Λουκα. Η κηδεια του ηρωα εγινε στην προσφυγια.

Τρεις ειναι ακομα οι αγνουμενοι του χωριου μας. Ο Γεωργιος Αργυρου (Ψιλλου) και ο Κωνσταντινος Αντωνιου που υπηρετουσαν τοτε την πατριδα στην Εθνικη Φρουρα. Ο τριτος ειναι ο Κυριακος Λεφας.

Κατα τον εγκλωβισμο σκοτωθηκαν επισης οι Λοιζος Μουσουρος, Θεοφιλα Μαμμουλου, Ανδρεας Τσιερκεζος, Μιχαλης Αδαμου (αλλως Κουσσιαλλης) Ελεγκου Ν Λουκα, Δεσποινα Γιωργαλλη και Μιχαλης Ασπρου.

Κατα την διαρκεια της Τουρκικης θηριωδιας αιχμαλωτησθησαν μεταξύ αλλων οι Ρενος του Γιωρκη του Παπα, ο Ανδρος του Στεφου, ο Χριστος Λεφας, ο Γιωτης του Γληορη, Ο Κωστης Καραγιαννα, Ο Γιωργακης Θεριστης και ο Ανδρεας Παναγη.

Κατα τη μαζικη εγκαταλειψη τοτε του χωριου (στες 14 και 15 Αυγουστου του 74) εμειναν πισω γυρω στους 70 γεροντες και μερικοι νεoτεροι. Μαζι τους εμεινε και ο αειμνηστος, 86 χρονων τοτε, Παπαμιχαηλ Κακκουρας.

Σε ενα χειρογραφο, ιστορικο ντοκουμεντο γραφει ο αξιοσεβαστος μας ιερεας:

"Στες 17 Αυγουστου ηρθαν στο χωριο δυο ενοπλοι Τουρκοι το πρωι και μερικοι αλλοι το απογευμα. Αρχισαν να με υβριζουν και να φώναζαυν "ππαρά-ππαρά" Είχα εις την τσέπην της σαγιάς μου 5 λίρες, τις άρπαξαν, με έριξαν τρεις φορές, λίγο έλειψε να μου σπάσουν το δεξί μου χέρι, έβγαζε όμως αίμα ο αγκώνας μου και με κτύπησαν καλά όσον ηδύναμην, άνοιξαν το ερμάρι διότι αυτοί χρήματα εγύρευαν και έριξαν τα ενδύματά μου χαμέ, είχα και άμφια, τραβούσαν τα γένια μου, έπιασαν και ένα ράδιο-κασεττόφωνο. Σαν έβγαινα από το σπίτι ένα σκαλί μου είπε, γιορού, και εκούντησεν και έπεσα πάνω στο κατώφλιον, εκτύπησα το χέρι μου και έβγαλε αίμα πολύ. Κατόπιν μας εσύναξαν όλους τους γέρους, σχεδόν 70 και μερικούς νεώτερους μέσα σε αυτοκίνητο και μας επήραν εις τις Κλαψίδες όπου ήτο το στρατόπεδό τους. Άνοιξαν όλα τα σπίτια γενικώς διά να εύρουν χρήματα και ήβραν πολλά, άφηναν όλες τις πόρτες ανοικτές. Όταν έφυγαν, ήλθαν οι Τούρκοι του Αγίου Θεοδώρου, Λάρνακος και λεηλάτησαν όλο το χωριό, τους άρεσε, γέμισε όλο το χωριό από Τούρκους, έφεραν και χότζια και διδασκάλους και έλεγαν είναι όλα δικά τους. Υποφέραμε πολύ από τους Τούρκους"

Ο δε συγχωριανος Πανικκος Αιμιλιου αφηγειται:

Εκτός από τους ηλικιωμένους χωριανούς που έμειναν στο χωριό, κάποιοι επέστρεψαν πίσω μετά από μερικές μέρες. Αιτία ήταν μια δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ετζιεβίτ, ο οποίος για να μετριάσει τις διεθνείς αντιδράσεις είπε « Μα εμείς δεν διώξαμε κανένα από το σπίτι του. Όποιος θέλει μπορεί να επιστρέψει» Έτσι 3 – 4 χωριανοί περιλαμβανομένου του πατέρα μου Νικόλα (Κουζιαρτο) πήγαν από την Αχερίτου – προτού καταληφθεί – πίσω στο χωριό με το «αδρωπούϊ» και το τρακτέρ του. Οι Τούρκοι στρατιώτες τους ζητούσαν «Ππαρά – ππαρά» δηλ. χρήματα όπως ακριβώς αναφέρει και ο Παπά Κάκκουρας. Τον Κουσιάλλη τον πυροβόλησαν όταν του φώναξαν και αντί να σταματήσει άρχισε να τρέχει. Σκότωσαν επίσης τον Λέφα και τον Άσπρο τον οποίο μισόφαγαν οι χοίροι. Σύμφωνα με μαρτυρία του Πάσιου του Πιτίζη, φόρτωσαν σε ένα Πεζιώ πικαπ αρκετούς χωριανούς και το κτυπούσαν πάνω στον τοίχο για να κάνουν χάζι. Τότε η Ελεγκού μάνα του Κούρρα τους έβρισε και την σκότωσαν όχι με πυροβολισμό αλλά με τα κοντάκια των όπλων. Την έθαψε ο Πάσιος μέσα στην αυλή της. Ο Ζίλλης έβοσκε τα πρόβατα του μέσα στο χωράφι μας. Οι Τούρκοι του είπαν και ξεκίνησε τη μηχανή αλλά λόγω βλάβης δεν έβγαζε νερό και τον χτύπησαν πολύ άσχημα.

Watch us on Youtube  Find us on Face book  Play Music

Copyright ©2014 Yiotis Lambrou -Web Design by Yiotis Lambrou. Photo partly elaboration: Yiotis Lambrou.

Top